Președintele Consiliului Județean Prahova,  Bogdan Toader, a făcut un anunț cu adevărat critic în ceea ce privește viitorul termoficării. Astfel, în cadrul unei ședințe de îndată în care s-a dezbătut proiectul de Hotărâre care privea prelungirea contractului cu Veolia Energie, liderul executivului județean a anunțat că în acest moment exisă două variante: fie Primăria Ploiești acceptă tarifului de 340 lei, fără TVA,  fie  ploieștenii vor rămâne fără apă caldă și căldură.

Totodată, Toader a anunțat că, în cazul în care municipalitatea ploieșteană va accepta ca prețul Gigacaloriei să fie de 340 lei, fără TVA, Primăria Ploiești nu ar avea de unde să susțină subenția chiar dacă Consiliul Județean Prahova va sprijini cu aproximativ 10 milioane de lei. Asta pentru că, în urma calculelor făcute, executivul ploieștean ar trebui să aloce un buget de aproximativ 80 milioane lei!

”Tariful va fi de 237 lei, plus TVA, pentru o perioadă de câteva luni de zile. Această perioadă se va încheia în momentul în care ANRE va aproba noua formulă de calcul a tarifului. Estimarea oferită de operatorul Veolia pentru acest tarif este undeva 01.07-01.08. La acest tarif de 237 lei  se adaugă sigur ratrapajul, care este în acest moment de 40 milioane lei, datorie certă, asumată de Primăria Ploiești și care, în funcție de perioadă, se identifică asupra tarifului cu o cifră. Dacă este în trei ani, este de 30,88 lei, dacă este în doi ani și jumătate este de 38 lei, iar dacă vorbim de doi ani este de 46 lei. Această cifră se adaugă la 237 lei din acest moment. Ulterior, se va adăuga la tariful rezultat din noua formulă de calcul a Gigacaloriei. Dacă formula va duce ca prețul să fie de 310 lei fără TVA, să presupunem, așa cum au existat estimări din partea celor de la Veolia, estimări pe care domnul primar a uitat să le menționeze, se va adăuga 30,88 lei, 38 lei sau 46 lei și la toată această sumă se va adăuga TVA. Astfel tariful cu TVA va fi unde 400 lei-410 lei. (…) Noi putem ajuta Primăria Ploiești cu o sumă de bani astfel încât dumnealor să plătească subvenția. Suma este undeva în jurul cifrei de 10 milioane lei, 12 milioane lei.  Pentru o corectă informare a dumneavoastră, dacă tariful acum este 186 lei, fără TVA, și va ajunge la 340 lei, diferența de 160 lei pe care ar trebui să o subvenționeze, înseamnă că Primăria ar trebui să aloce unde la 73 milioane lei, 75 milioane lei sau undeva la 80 milioane lei, sumă pe care din ce știu eu nu o are”, a susținut Bogdan Toader, președintele CJ Prahova.

Drept urmare, în cazul în care se va prelungi contractul cu Veolia Energie, ploieștenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă mai mare de bani decât până acum pentru a beneficia de apă caldă și căldură.

 

 

Articolul precedentSuporterii lui ASU Poli Timișoara opriți de Poliție la Ploiești! Ce au confiscat polițiștii!
Articolul următorBursa Locurilor de Muncă la Câmpina și Ploiești