Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Andrei Toader, a avut joi, 4 aprilie, o întâlnire cu membrii echipei de conducere a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, la care au luat parte și șefi de secție din cadrul acestei unități medicale aflate în administrarea Consiliului Județean Prahova.
În cadrul acestei întâlniri, care a precedat ședința Consiliului de Administrație, au fost discutate aspectele legate de deficiențele depistate în timpul controlului efectuat de ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, la finalul săptămânii trecute, precum și alte subiecte privind planul de măsuri care se impun a fi luate și a fi respectate zi de zi în activitatea medicală, de îngrijire a pacienților și de curățenie în incinta spitalului.
În urma discuțiilor, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Andrei Toader, a declarat: “Mă lupt din răsputeri cu schimbarea din temelii a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. Am făcut, până în prezent, tot ceea ce a fost posibil din punctul de vedere al autorității județene pentru a moderniza acest spital. Sunt în derulare lucrări, cu fonduri de la Consiliul Județean Prahova. Și tot Consiliul Județean Prahova a obținut finanțare pentru modernizarea, pentru creșterea capacității și pentru dotarea cu aparatură de ultimă generație a Unității de Primiri Urgențe. Există, însă, unele probleme care întâmpină o rezistență destul de mare în privința schimbării unui sistem, pentru că – dincolo de investițiile în infrastructură și în aparatură – trebuie să asistăm și la o schimbare a atitudinii personalului. Până nu se va înțelege faptul că trebuie să plece oamenii care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu conform fișei postului, persoanele care nu fac cinste acestui colectiv și care atrag ca un magnet petele negre asupra acestui spital, lucrurile nu se vor îndrepta așa cum se cuvine. Este regretabil că, în ciuda faptului că medici de renume, care trăiesc pentru acest spital și care au reușit performanțe de excepție, fără a le trâmbița în afara spitalului, mai există cadre medicale, mai există infirmiere sau îngrijitoare care nu fac deloc cinste colectivului acestei unități medicale. Este dificil, într-adevăr, având în vedere adresabilitatea tot mai crescută a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde ajung mulți pacienți și din județele limitrofe, să nu existe și nemulțumiri din partea pacienților sau a familiilor acestora. Însă, când sesizările se repetă la infinit privind atitudinea personalului medical sau a celui auxiliar, trebuie luate măsuri. Iar aceste măsuri înseamnă și plecarea unor oameni!”.
Planul pentru remedierea deficiențelor constatate la controlul efectuat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cuprinde măsuri de urgență privind:
– operațiunile de curățenie și de utilizare a dezinfectanților
– stabilirea necesarului real de personal pentru fiecare secție, cu redistribuire pe secțiile deficitare
– îmbunătățirea comunicării prin desemnarea unei persoane pe fiecare tură responsabilă cu informarea aparținătorilor la fiecare 60 de minute privind starea pacienților din Unitatea de Primiri Urgențe
– măsuri pentru amenajarea spațiilor la nivelul secțiilor Terapie Intensivă/Anestezie Terapie Intensivă pentru asigurarea intimității pacienților
– respectarea programului de informare a aparținătorilor de către medic
– întocmirea unui registru de reclamații și sugestii la nivelul fiecărei secții.