Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai grave complicații pe care le poate suferi o persoană, deoarece duce deseori la deces sau la dizabilități, inclusiv la paralizie. Totuși, în multe cazuri, dacă accidentul vascular nu este foarte puternic și pacientul primește ajutor medical la timp, este posibilă recuperarea. Dacă și tu cunoști pe cineva care a suferit un AVC și are nevoie de recuperare, venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm cele mai importante informații, care pot fi de folos în depășirea acestui dificil moment.

Există două tipuri de accident vascular cerebral: ischemic (apare atunci când sângele nu mai poate ajunge la creier și neuronii încep să moară din cauza lipsei oxigenului) sau hemoragic (are loc atunci când se sparge sau se rupe un vas de sânge la nivelul creierului). Complicația poate să apară din cauza tensiunii arteriale prea ridicate, ca urmare a unui tratament care previne coagularea sângelui sau pur și simplu din cauza existenței unor anomalii la nivelul vaselor de sânge de pe creier.

Simptomele unui accident vascular sunt evidente și, de regulă, includ:

  • Paralizie
  • Stare de confuzie
  • Amorțeală a membrelor sau a feței
  • Stare de slăbiciune
  • Dificultăți de vorbire și gândire
  • Durere intensă de cap
  • Leșin
  • Tulburări de echilibru.

Pacientul are șanse mai mari de recuperare dacă primește ajutor medical de specialitate cât mai repede posibil. De aceea, dacă observi unele dintre aceste semne la o persoană apropiată, trebuie să suni imediat la 112 și să ceri ajutor.

Recuperarea după un AVC

Un accident vascular cerebral, chiar și minor, duce de obicei la dizabilități. Unele sunt permanente, dar altele sunt temporare și pot fi atenuate sau chiar eliminate prin ședințe de recuperare medicală. 

În funcție de zona cerebrală care a fost afectată și de timpul care a trecut până la restabilirea circulației normale la nivelul creierului, pacientul poate să rămână cu anumite probleme:

  • Dificultate de vorbire
  • Pierderea memoriei
  • Paralizie totală sau parțială
  • Schimbări de comportament
  • Dificultăți în deplasare și mișcare (de obicei sunt paralizate o mână și un picior, de pe o parte a corpului).

De aceea, pacientul care a suferit un AVC va avea nevoie de ședințe de recuperare medicală prin kinetoterapie și fizioterapie, cu personal medical calificat. Uneori, în funcție de situație, poate fi necesară și consultarea unui logoped, a unui psihiatru sau a unui ortoped. 

Ședințele de recuperare trebuie să fie efectuate regulat, conform recomandărilor medicului, în centre sau cabinete specializate. De cele mai multe ori, până când se va recupera, pacientul are nevoie de ajutor și de supraveghere, pentru că nu se mai poate descurca singur. 

În cazul persoanelor în vârstă care suferă un AVC, mai ales dacă acestea locuiesc singure, este recomandată internarea lor temporară într-un centru specializat, unde să poată face recuperare medicală și să beneficieze de îngrijirea de care au nevoie până când starea lor se va ameliora.

În concluzie, accidentul vascular cerebral este o complicație gravă, care pune viața în pericol, dar, dacă pacientul primește ajutor la timp, este posibilă recuperarea. Este esențial însă ca ședințele de recuperare medicală să fie efectuate regulat, constant și cu personal calificat.

Articolul precedentRaed Arafat: “Zilele viitoare vom vedea impactul lipsei carantinei. Ar putea crește numărul de cazuri”
Articolul următor„Legile Puterii”. Nelu Tătaru: 30.000 de pacienți au renunțat la izolare. În ultimele 24 de ore, s-au externat 622 pacienți