Dezbateri aprinse pe tema prelungirii contractului cu Veolia Energie Prahova, în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local Ploiești.
Consilierii locali PSD, ALDE și PMP l-au luat la țintă pe primarul Adrian Dobre, după ce proiectul de Hotărâre prezentat de șeful executivului ploieștean prezenta foarte multe lacune și îi permitea operatorului de termoficare să majoreze tariful la scurt timp după implementarea actului administrativ.
Astfel că, viceprimarul George Pană, consilierul local PSD, George Botez și consilierul PMP, Bogdan Hodorog au propus o serie de amendamente, printre ele numărându-se acordarea de subvenție pentru populație pe întreaga perioadă contractuală.
Concret, amendamentul propus a vizat acoperirea, atât din bugetul local, cât și cel al Consiliului Județean Prahova, a diferenței de preț între tariful majorat, de 237 lei/Gcal +TVA și tariful actual de 186,97 lei/Gcal +TVA. Subvenția ar urma să fie acordată până în 2022.
Un alt amendament, care a fost aprobat cu unanimitate de voturi, a vizat eliminarea din proiectul de hotărâre a formulei de calcul pentru viitoarea ajustare a prețului la agentul termic, după avizarea acestuia de către ANRE.
Drept urmare, după o lungă sesiune de atacuri și dezbateri care a durat aproape două ore, aleșii locali au aprobat prelungirea, prin act adițional, a contractului pentru termoficare pe o durată de încă trei ani și 14 zile.
Aşadar, Hotărârea de Consiliu Local prevede o majorarea tarifului de la 186,97 lei/Gcal +TVA la 237 lei/Gcal cu TVA, cu mențiunea că, pe perioada 2019 – 2022, ploieștenii racordați la sistemul de termoficare vor beneficia de subvenție, astfel încât tariful plătit să fie cel actual, de 186,97 lei/Gcal + TVA.
Totodată, aceștia i-au atras atenția edilului șef cu faptul că tarifului de 237 de lei/Gcal + TVA, cu mențiunea că și la acea dată prevedea acordarea unei subvenții , astfel încât ploieștenii să plătească același preț ca în prezent, este cel care a vizat un val de critici din partea liberalilor în momentul în care a fost aprobat la începutul acestui an.
” Ne amintim cu toții cam ce tensiuni au fost în sală. Văd că acum veniți cu același cuantum, cu aceeași sumă. Eu mă bucur că îmbrățișați ceea ce noi am propus. Nu știu, poate că ați revenit la sentimente mai bune pentru cetățeni. Cert este că tot ce scrie acolo este la fel ca în proiectul nostru, PSD și ALDE, din luna ianuarie 2019”, a punctat viceprimarul George Pană.
”Încă din luna august a anului trecut am atras atenția asupra riscurilor care o să apar dacă nu ne aplicăm cu seriozitate asupra acestei probleme. (…) Din nefericire administraţia Ploieștiului nu a tratat cu seriozitate această problem până în acest moment. Îmi aduc aminte, cu câteva luni în urmă, cum domnul primar susținea că nu acceptă ca prețul de producție să fie mai mare de 199 lei. Mai mult decât atât,în urmă cu trei luni am asistat la un adevărat circ, când noi, consilierii PSD-ALDE, am îndrăznit să punem problema cât se poate de corect și să punem în termini reali prețul de producție al Gigacaloriei. Atunci, când am votat Hotărârea de Consiliu numărul 1 din 2019, prin care am hotărât că prețul de producție este 237 lei și că vă intra în vigoare după ce va fi votat bugetul municipiului Ploiești. Îmi aduc aminte, domnule primar că nu ați fost deloc de acord cu acest lucru și ați înfierat cu mândrie proletară acest act administrativ. Constat că dumneavoastră veniți acum și ne propuneți fix ceea ce noi atunci am considerat a fi corect, ca prețul de producție să fie 237 lei, iar populația să plătească 186,97 le, diferența să fie suportată prin subvenție. Nu am înțeles și nu înțeleg nici acum de ce a fost nevoie de acel circ, poate o să ne explicați dumneavoastră acum”, la completat colegul său, consilierul local Paul Palaș.
Acum rămâne de văzut dacă Veolia Energie va accepta suma prevăzută în HCL și condițiile impuse.