Un nou proiect de hotărâre privind regulamentul de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, a fost lansat în dezbatere publică la Ploiești.

Conform proiectului, circulația trotinetelor electrice se va realiza pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 de km/h.

Proiectul de hotărâre vine la pachet cu o serie de obligații pentru utilizatorii trotinetelor electrice.

Din start, proiectul prevede că „pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar casca de protecție este pentru conducătorul cu vârsta sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă”.

Totodată, proiectul interzice transportul simultan a mai mult de o persoană pe o trotinetă electrică, iar suplimentar conducătorii de trotinete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

„În timpul utilizării în zone aglomerate (parcuri, zone pietonale, piețe agroalimentare, universități, licee, școli, grădinițe, complexe comerciale etc), viteza de deplasare va fi adaptată la limita evitării oricărui pericol, fără a depăși 10km/oră”, se arată în proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică.

Nerespectarea obligațiilor de către utilizatori, dacă proiectul va fi aprobat, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 200 și 400 de lei. Contravenientul poate achita, în termen de 15 zile, jumătate din minimum amenzii prevăzute de actul normativ.

Totodată, regulamentul prevede obligații și pentru cei care închiriază trotinete electrice, precum și zonele unde acestea vor putea staționa.

 

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentAjutor financiar pentru tinerii care vor să devină părinți, dar nu pot din cauza infertilității
Articolul următorA murit Regina Elisabeta a II-a! Marea Britanie este în DOLIU