Noul Palat al Justiţiei din Ploieşti va fi finalizat pe 30 mai 2020!

Anunţul aşteptat de mai bine de 25 de ani de toţi ploieştenii şi nu numai a fost făcut de judecătoarea Andra Botez, preşedintele Curţii de Apel Ploieşti, la prezentarea Bilanţului instituţiei pentru anul 2019.

Vestea bună este că Ministerul Justiţiei a reuşit alocarea integrală  a sumei necesare pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Justiţiei, lucrări demarate în urmă cu aproape  25 de ani.

La Bilanţul Curţii de Apel Ploieşti au participat Simona Camelia Marcu, membru CSM, judecator Inalta Curte de Casatie si Justitiei,  judecator Andrei Bancila, Director SNG  şi secretarul general din Ministerul Justiţiei ,Ion-Claudiu Teodorescu.

Lucrările la Palatul Justiției din Ploiești au început în anul 1996.  De atunci, 17 miniștri s-au perindat prin fruntea Ministerului Justiției. Toți au promis că vor finaliza rapid construcția de la Ploiești…

Palatul Justiţiei de la Ploieşti este al doilea obiectiv ca investiţie derulat de MJ după Palatul destinat instanţelor de judecată din Bucureşti. Lucrările au început în anul 1996, iar proiectul, conform planului inţial, ar fi trebuit finalizat patru ani mai târziu, adică în anul 2000.

Aici ar fi trebuit să funcţioneze cele mai importante instanţe din Prahova, Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. Marele proiect al MJ din Prahova a început însă cu stângul. Au fost întârzieri la alocarea de fonduri, apoi a urmat falimentul constructorului antamat în primă fază pentru ca în cele din urmă şantierul să fie închis până în anul 2010, când lucrările sunt reluate. Proiectul se poticneşte din nou.

Noile norme europene legate de circuitul justiţiabililor, de traseul pe care trebuie să-l urmeze arestaţii, spaţiile standard destinate sălilor de judecată nu mai corespundeau deloc cu studiul de fezablitate realizat la început, în anul 1996.

În anul 2015, ministrul Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc, anunţa că au fost găsite fonduri pentru redeschiderea şantierului la Palatul de Justiţie din Ploieşti şi că, în cel mult doi ani, lucrările vor fi finalizate.

Pe 24 decembrie 2019, Guvern a alocat integral fondurile necesare finalizării lucrărilor, iar constructorul s-a angajat să le finalizeze până pe data de 30 mai 2020.

Odată finalizat, Palatul de Justiţie de la Ploieşti ar trebui să aibă o suprafaţă de aproape 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, fiind al doilea din ţară ca mărime după cel din Capitală. Clădirea este proiectată să deservească 2.700 de persoane pe zi şi 650.000 pe an. Tot aici ar urma să fie judecate peste 35.000 de dosare anual.

În tot acest timp, Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care deserveşte trei judeţe: Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, funcţionează din anul 1996 într-un spaţiu impropriu, în aripa de nord din clădirea Palatului Culturii.

 

Palatul Justiţiei de la Ploieşti este al doilea obiectiv ca investiţie derulat de MJ după Palatul destinat instanţelor de judecată din Bucureşti. Lucrările au început în anul 1996, iar proiectul, conform planului inţial, ar fi trebuit finalizat patru ani mai târziu, adică în anul 2000. Aici ar fi trebuit să funcţioneze cele mai importante instanţe din Prahova, Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. Marele proiect al MJ din Prahova a început însă cu stângul. Au fost întârzieri la alocarea de fonduri, apoi a urmat falimentul constructorului antamat în primă fază pentru ca în cele din urmă şantierul să fie închis până în anul 2010, când lucrările sunt reluate. Proiectul se poticneşte din nou. Noile norme europene legate de circuitul justiţiabililor, de traseul pe care trebuie să-l urmeze arestaţii, spaţiile standard destinate sălilor de judecată nu mai corespundeau deloc cu studiul de fezablitate realizat la început, în anul 1996. În anul 2015, ministrul Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc, anunţa că au fost găsite fonduri pentru redeschiderea şantierului la Palatul de Justiţie din Ploieşti şi că, în cel mult doi ani, lucrările vor fi finalizate. Au trecut patru ani de atunci, iar proiectului se află în acelaşi stadiu. În prezent, Palatul de Justiţie este finalizat în proporţie de doar 60%, structura de rezistenţă este gata în proporţie de 98%, sistemul de fundaţii şi subsolul în procent de 100%, în timp ce din partea de arhitectură au fost făcute lucrări reprezentând 20% din volumul total, conform informaţiilor furnizate de Curtea de Apel Ploieşti.

Citeste mai mult: adev.ro/pzbcrc

Articolul precedentA murit fotbalistul Ilie Bărbulescu!
Articolul următorÎncă 11 luni se mai călătoreşte cu cartea de identitate în şi dinspre Regatul Unit
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.