Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri Virgil Popescu anunță reluarea  programului Start Up Nation, în condițiile în care 500 de antreprenori care au câștigat finanțare prin acest proiect nu și-au primit încă banii. Virgil Popescu acuză vechea guvernare că a disponibilizat către alte proiecte o parte din banii destinați programului (întâi 100.000.000 lei, apoi, la rectificarea din august, 232.700.000 lei).

 

Ștefan Radu Oprea, fostul ministru al mediului de afaceri, spune, însă, că, bazându-se pe experiența acumulată în vechea ediție, a prevăzut finanțarea pentru ultimul trimestru al anului, când antreprenorii au nevoie de bani să-și plătească furnizorii:

 

„Start Up Nation este un program gândit cu grafic de finanțare. Din experiența anterioară știm că nevoia de finanțare apare în ultimul trimestru al anului. Creditele bugetare au fost prevăzute inițial în cazul in care antreprenorii ar fi solicitat un avans. Acest lucru nu s-a întâmplat. Drept urmare, la rectificarea din august banii necheltuiți au fost folosiți pentru alte programe, urmând ca la rectificarea din toamnă să primim înapoi sumele necesare.”

 

Ștefan Radu Oprea mai vorbește despre „o eroare majoră” comisă de guvernul Orban prin comasarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri cu cel al Economiei înaintea rectificării bugetare, „iar acum nu mai au posibilitarea să o facă mai devreme de 30 de zile. Deci plățile pentru Start Up Nation vor intârzia din vina Guvernului Orban.”.

 

Oprea le cere actualilor guvernanți să nu decredibilizeze programul Start Up Nation, întrucât „antreprenorii care au depus documentele la agențiile regionale sunt intr-o presiune imensă, trebuie să își plătească furnizorii urgent. Aceștia îi somează amenințând cu recuperarea utilajelor sau echipamentelor. Nici cei care au mers la bancă pentru credit punte nu sunt într-o situație mai bună, ei plătind dobânzi pe care nu le-au prevăzut în planul de afaceri.”

Articolul precedentFostul ministru al IMM, Radu Oprea, atac dur la premierul Orban: Mai lecturați înainte de a comite astfel de gafe
Articolul următorAccident în zona localității Gherghița. O persoană a ajuns la spital