Situaţie nemaiîntâlnită într-o localitate din județul Prahova și nu numai! Comuna Gura Vitioarei riscă să rămână fără conducere administrativă  după ce localitatea a rămas fără primar, care a decedat anul trecut, iar acum riscă să rămână și fără Consiliu Local.

Prefectura Prahova a transmis marți o cerere de chemare în judecată, pentru constatarea dizolvării forului legislativ din cauză că nu s-a mai întrunit din luna noiembrie. Asta după mai multe excluderi şi demisii! Haosul în Consiliul Local al comunei Gura Vitioara s-a creat din cauza luptelor politice pentru funcţia de viceprimar.  Practic lipsa întrunirii Consiliului Local duce automat la dizolvarea acestui for, ceea ce va duce de la sine și la vacantarea funcției de viceprimar, acesta fiind ales din rândul consilierilor.

În cazul în care se va întâmpla acest lucru, atribuțiile ar trebui să fie preluate de secretarul localităţii! Numai că şi această funcţie este incertă, dat fiind faptul că funcționarul public respectiv este cercetat penal. Practic, o eventuală trimitere în judecată a lui ar duce, automat, la suspendarea exercitării funcţiei, scenariu în care cu adevărat nimeni nu va mai avea cum să conducă Primăria.

Potrivit  prefectului Mădălina Lupea, dizolvarea acestui for legislativ se poate face doar printr-o sentinţă judecătorească, iar măsura a fost propusă de instituţie după ce forul decizional din Gura Vitioarei a rămas fără 10 dintre cei 15 membri şi nu a mai reuşit să se reunească timp de două luni consecutive în şedinţe ordinare, lucru care a creat condiţiile prevăzute de lege pentru dizolvare.

Concret, patru dintre cei 15 consilieri au fost schimbaţi din funcţii de către PNL, iar cei șase consilieri PSD şi toţi potenţialii supleanţi au demisionat, respectiv au semnat declaraţii că nu doresc să intre în Consiliul Local.

Situaţia este încâlcită pentru că, aşa cum prevede legislaţia din România, în absenţa primarului toate atribuţiile de conducere sunt preluate de către viceprimar. Mai departe, legea spune că viceprimarul este ales de către Consiliul Local, din rândul consilierilor.

Însă, la Gura Vitioarei, primarul Ghjeorghe Tirifon s-a stins din viaţă, iar o eventuală dizolvare a forului legislativ ar duce în situaţia în care şi cel care îi ţine locul şi-ar pierde calitatea de consilier şi, automat, şi funcţia de viceprimar.

Decizia în privinţa unei eventuale dizolvări poate fi luată de către Tribunalul Prahova, iar în condițiile date pare o formalitate inevitabilă.

În cazul în care nici secretarul comunei nu ar mai putea să îşi exercite funcţia, prefectul poate detaşa un subaltern pe acest post.

Practic, în această ipoteză, s-ar ajunge ca un angajat al Prefecturii Prahova să devină “primar” pentru câteva luni la Gura Vitioarei.

Alegerile interimare pentru un nou primar s-ar putea ţine la finalul lunii mai a acestui an, odată cu europarlamentarele. Acum  rămâne de văzut, în cazul dizolvării forului legislativ, dacă vor fi organizate alegeri parţiale și pentru desemnarea noilor consilieri locali.

Articolul precedentScandal pe tema majorării tarifului la gigacalorie la Ploiești. Facturile vor crește semnificativ| VIDEO
Articolul următorUnitatea de Primiri Urgențe a SJU Ploiești va fi extinsă, reabilitată și modernizată