Consiliul Județean Prahova a decis în cadrul ședinței disputate miercuri după-amiază să cele două mari unități spitalicești pe care le are în administrare, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Ploiești.
Președintele Bogdan Toader a explicat faptul măsura a fost luată din cauza perioadei dificile pe care Maternitatea din Ploiești o traversează din punct de vedere.
Șeful executivului județean a declarat că problemele pleacă de la scăderea natalităţii, de la sumele mici decontate de CAS pentru cazurile rezolvate, dar şi de la unii medici, pe care îi acuză mai mult sau mai puţin voalat că au pus interesele personale mai presus de cele ale unităţii medicale şi că ar fi “redirecţionat” pacientele către clinici sau spitale private.
“Rolul nostru este de a sprijini aceste unităţi sanitare pentru a se dezvolta, nu pentru a plăti cheltuielile de funcţionare, acestea trebuie acoperite din serviciile furnizate şi decontate de Casa de Asigurări. Dacă aş fi un simplu cetăţean şi nu aş şti situaţia, v-aş şi spune ce consider eu, consider că aceşti doctori care nu au reuşit să aducă cazuri – pentru că pacienţii vin după doctori, să fie foarte clar, poate aceste cazuri pe care dumnealor le-au dus după programul de la spital în altă parte, pentru care au încasat de la spitalul acesta salarii nete de 15.000 de lei – poate ar trebui să se gândească şi la această instituţie. Nu toţi, pentru că unii sunt oameni de bună-credinţă şi sunt doctori specialişti buni, dar acest spital a ajuns şi din cauza dumnealor în această situaţie. Cu toate scuzele de rigoare faţă de munca, prestaţia şi bineînţeles studiile pe care dumnealor le au, dar atunci când refuză gărzi după-amiaza şi le acceptă ziua înseamnă că după-amiaza au foarte multă treabă şi nu la spitalul acesta”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Toader a mai explicat faptul că Maternitatea Ploieşti înregistrează de ani buni o scădere a adresabilităţii, pusă în special pe seama natalităţii mai mici, dar şi a dezvoltării spitalelor private, care oferă condiţii mai bune.
Un alt dezavantaj punctat de acesta a fost că, fiind un spital de monospecialitate, Maternitatea are o încadrare mai slabă decât unul generalist în momentul negocierii decontărilor de la Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce se traduce prin venituri mai mici.
”Un astfel de spital,care are o clasificare cinci,asta înseamnă că încasează 1430 lei/ caz, are ca și posibili beneficiari, în anul 2016, 5500 la nivelul județului. Din acești 5500, la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Ploiești au ajuns 3700. Natalitatea nu a crescut și nu va crește în această perioadă(….) Clar numărul de cazuri este în continuă scădere. Spitalul când a fost dimensionat la început a fost pentru 10.000 de cazuri anual. În acest moment vă pot spune că anul trecut au avut 3346 de cazuri, iar anul acesta, până la jumătatea anului 1545 de cazuri de nașteri normale și 726 cezariene”, a mai punctat președintele CJ Prahova
Conducerea Consiliului Judeţean a mai argumentat că, pe fondul scăderii adresabilităţii, la Maternitatea Ploieşti abia se mai ating 900 de cazuri de naşteri pe lună, calculând o medie de 30 de cazuri pe zi în cele mai aglomerate perioade şi raportând acest lucru la numărul de 35 de medici, notând că, în medie, un doctor are de rezolvat mai puţin de un caz pe zi.
Astfel, prin reorganizare, pentru că nu va mai fi un spital cu o singură specializare, ci o secţie exterioară a Judeţeanului, Maternitatea va putea să obţină sume mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile rezolvate. În plus, cele 300 de paturi de aici, din care în medie doar jumătate sunt ocupate, ar urma să fie redistribuite, astfel încât să ajute secţiile de la Judeţean care în prezent sunt subdimensionate
“E o situaţie în care câştigă şi Judeţeanul, şi Maternitatea, şi Consiliul Judeţean – de ce să nu recunoaştem? – dar şi pacientul până la urmă”, a afirmat Bogdan Toader, făcând referire, în cazul CJ, la sumele plătite de la bugetul judeţului, mai mari de la un an la altul, pentru asigurarea cheltuielilor de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie. “Rolul nostru este să asigurăm investiţiile. Cheltuielile de funcţionare ar trebui acoperite, în mod normal, de către spital, din sumele primite de la CAS pentru cazurile rezolvate”, a mai argumentat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Referitor la personalul de aici, conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că, prin această fuziune, se vor desfiinţa posturile de conducere care s-ar fi suprapus peste cele deja existente la Spitalul Judeţean, se vor desfiinţa de asemenea toate posturile vacante din organigramă, 54 la număr, şi e de aşteptat să dispară încă patru posturi la nivelul personalului TESA de specialitate. Tot referitor la personal, Bogdan Toader a avut o declaraţie dură, afirmând că unii dintre medici refuză să lucreze în tura a doua la Maternitate ca să facă asta în unităţile private şi că ar redirecţiona paciente către aceste cabinete sau spitale.
Decizia ca Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Ploiești să devină secție în cadrul Spitalului Județean de Urgențe Ploiești a fost luată cu unanimitate de voturi.