De la depistarea primului focar de pestă porcină africană din județul Prahova, din data de 9 iulie 2019 și până astăzi, 15 iulie 2019, au fost confirmate în total opt focare.
Astfel, vineri, 12 iulie, ora 12:00, s-a întrunit Comitetul Local pentru Combatarea Bolilor Prahova, în cadrul căruia au fost aprobate cinci Hotărâri privind Planurile de măsuri pentru combaterea a cinci focare de pestă porcină africană din județ, confirmate în după amiază zilei de 11.07.2019 prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti. Vorbim despre patru focare la porci domestici şi un focar la porc mistreţ.
Echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgșorul Vechi, pentru uciderea porcului, dezinfecţie şi îngropare.
În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019 au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti, alte 3 trei focare de pestă porcină africană la porci domestici, două în gospodării din comună Gorgota-sat Crivina, fiind uciși 2 porci, și un focar în comuna Șirna, unde au fost găsiți morți doi porci domestici.
De asemenea, au apărut două suspiciuni de pestă porcină africană , unul în comună Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali și unul în comună Gorgota-sat Poienarii Apostoli.
Au fost efectuate analize de către DSVSA Prahova ,rezultatul fiind pozitiv, analize care au fost trimise, în cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA Bucureşti pentru confirmare . În urma rezulatului, au fost ucişi doi porci.
Toți porcii ucişi au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucişi/morţi din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP şi SGA din Prahova.
Noile cazuri de pestă porcină africană se află în zona de protecție sau supraveghere a focarelor anterioare.
Autorităţile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de pestă porcină africană, iar echipajele mobile ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.
Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale.