În 1994, la 35 de ani, doctorița Roxan Călin, medic pediatru, intra în galeria marilor ucigași români ca autoare a celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată la noi. Cu un sânge rece uluitor, ea a ucis-o pe soţia amantului ei, a tăiat-o în bucăţi şi a aruncat-o prin tot Ploieştiul.

Închisă pentru 22 de ani, a stat 14 dintre ei în celulă fără să vorbească niciodată cu nimeni despre ce a făcut. Eliberată condiționat, trăiește azi într-o
discreție totală și, la 60 de ani, continuă să tacă obstinat. Se teme, regretă sau protejează și acum pe cineva, așa cum se spune?

La jumătatea lui 1994 numele familiei de medici Doru şi Roxana Călin, ale arhitectului Bogdan Ţinteanu şi al soţiei lui, Iuliana, erau cele mai auzite din România. Povestea Roxanei, „doctorița ucigașă’ cum i se va spune, a pornit ca o aventură extraconjugală cum sunt multe, dar s-a transformat într-o dramă sângeroasă.

Cele două familii se cunoșteau de șapte ani, se vizitau, petreceau concedii împreună, se ajutau, copiii lor (câte doi avea fiecare familie) se jucau împreună. Bogdan Ținteanu, un arhitect în ascensiune, a început însă, să-i facă avansuri Roxanei care, sedusă, a cedat insistențelor și cu un an înaintea tragediei cei doi au devenit amanți.

Iubirea care i-a legat a fost atât de puternică încât nici când cei doi soți înșelați – inginera Iuliana Ținteanu și Doru Călin, un cunoscut medic al spitalului Elias din Capitală – au descoperit legătura extraconjugală, nu i-au putut pune capăt. Ba chiar Iuliana Ținteanu apela de multe ori la serviciile
medicale ale doctoriței, cu toate că știa că este iubita soțului ei. În anul relației lor pasionale, Roxana a rămas de două ori însărcinată dar a recurs la avort așteptând ca Bogdan, așa cum îi promisese, să o ia de soție.

În ziua fatală, 16 iunie, Iuliana a venit acasă la Roxana pentru o problemă medicală legată de niște analize. Doru Călin era de gardă la spital, băiatul cel mic era la Câmpina, iar cel mare, care avea 10 ani, era la joacă, mama spunându-i că poate întârzia cât de mult pe afară fiindcă dăduse cu insecticid în casă.

Ceea ce a urmat a fost o baie de sânge care avea să distrugă două familii și să marcheze pe viață destinul unor copii. Premeditat sau după o ceartă cu
invective ce a avut loc între cele două, Roxana Călin îi injectează Iulianei în cursul manevrelor medicale solicitate Thiopenthal, un anestezic extrem de
puternic, apoi duce trupul femeii în cadă și o ucide cu sânge rece. Cu un cuțit de bucătărie tranșează apoi corpul Iulianei, după ce îi acoperă fața cu prosop ca să nu îi vadă chipul. Capul, picioarele, brațele cu precizie chirurgicală.

Pleacă apoi în oraș, cumpără sacoșe, pungi și ziare pentru a împacheta bucățile de trup şi pornește să le împrăștie prin tot Ploieștiul. Când aruncă pachetul cu picioarele retezate de la genunchi ale Iulianei, în spatele gării, este văzută de un trecător care cheamă poliția.

În aceeaşi seară, Bogdan Ținteanu, amantul Roxanei, care fusese plecat din oraș, reclamă dispariția de acasă a soției sale și este chemat la IML să vadă
rămășițele găsite lângă gară. Stupefiat, Bogdan recunoaște oja de pe unghiile soției sale. Se pornesc căutări intense și zilele următoare se mai descoperă câteva pachete cu resturi ale unui cadavru de sex feminin.

Trunchiul la Gara de Sud, într-un gang, apoi capul într-o ghenă din cartierul de Nord, brațele legate cu sfoară și de pe care decupase urma injecției cu anestezic, într-o altă ghenă, în vreme ce bucăți din trup nu au mai fost găsite niciodată. Arhitectul şi-a dat seama că asasinul soţiei lui este chiar amanta sa și, după ce le spune asta polițiștilor, Roxana este arestată.

Ghinionul a făcut ca Roxana să uite în congelator câteva pungi cu organele interne ale Iulianei, care au fost găsite la percheziţie, iar doctorița a recunoscut crima, spunând însă că l-a avut complice pe Bogdan Ținteanu. Acesta fost arestat preventiv însă a fost eliberat după cinci luni, când Roxana și-a schimbat depoziția luând toată vina asupra ei, multe voci spunând că a făcut-o pentru copiii a căror viață era amenințată.

Roxana Călin a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, a fost încarcerată la Târgșor și a fost eliberată condiționat după aproape 15 ani de temniță, timp în care a refuzat orice solicitare a presei și nu a povestit niciun cuvânt despre crima făptuită. În închisoare, Roxana Călin a fost colegă de celulă cu chinezoaica, autoarea „crimelor din geamantan’ care și-a tranșat la fel conaționalii și i-a cărat cu valiza prin oraș, dar și cu o altă asasină, Roxana Picioruș, care și-a ucis amantul printr-o crimă-copie după cea a doctoriței Călin.

Roxana Călin locuiește acum în Ploiești la câțiva pași de cabinetul de arhitectură al fostului ei amant (recăsătorit cu o farmacistă din Iași), de casa fostului soț care a divorțat imediat după condamnare și de cei doi băieți rămași fără mamă.

Articolul precedentBărbat ars într-un incendiu de vegetație uscată din Ploiești
Articolul următorAmenzi de peste 160.000 de lei date de DSV Prahova în perioada estivală
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.