Peste 400 de oameni protestează în centrul Capitalei. Oamenii vor să fie luate măsuri imediate care să scadă numărul defrișărilor ilegale, iar pădurarii să nu-și mai pună viața în pericol la locul de muncă.

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic organizează, în 3 noiembrie, Marşul pentru Păduri, în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

“Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, arată organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Aceştia sunt de părere că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Printre măsurile amintite se află: modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale, potrivit Agerpres.

Marşul pentru păduri este programat să se desfăşoare duminică, în intervalul orar 18:00 – 22:00, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor. Evenimentul se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară dar şi din străinătate.

 

 

Articolul precedentMedicii și-au stabilit drepturile și obligațiile prin semnarea contractului colectiv de muncă
Articolul următorAustralianca Ashleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor 2019