Conducerea RASP Ploiești a organizat  o conferinţă de presă, alături de viceprimarii municipiului şi de consilierii din comisia internă de utilităţi publice, în care l-a criticat pe Adrian Dobre pentru problemele în ceea ce privește salubritatea din oraș  şi pentru atitudinea atât faţă de subalterni şi colaboratori, cât şi faţă de operatorul de salubritate.

Reacția vine după ce edilul șef a cerut demisia directorilor de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti.

Reprezentanții autorităților locale prezente la conferință au prezentat și soluţiile de ieşire din actuala situaţie, anunţând că problemele invocate de operator, privind numărul de plătitori şi numărul de platforme de deşeuri, vor fi rezolvate în curând.

O soluţie anunţată de autorităţi ţine de simplificarea procedurilor pentru identificarea, amendarea şi taxarea persoanelor fizice sau juridice fără contract de salubritate. Deşi taxa este instituită, iar din 2017 există şi un regulament de aplicare, oficialităţile recunosc că procedurile sunt extrem de greoaie.

Noua variantă ar aduce o simplificare a lor, la pachet cu o coroborare a bazelor de date de la Rosal, Evidenţa Populaţiei şi Serviciul de Finanţe Locale, astfel încât cei care produc deşeuri dar nu plătesc pentru ridicarea lor să fie identificaţi.

Mai departe, ei vor primi o amendă de la Poliţia Locală şi, dacă nici atunci nu încheie contract de salubritate, vor fi siliţi să achite o taxă către bugetul local. Banii strânşi din această taxă ajung, în final, la firma care ridică deşeurile şi care, fiind mai bine plătită, ar trebui, în teorie, să presteze şi un serviciu de calitate mai bună.

“Am discutat cu reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate, inclusiv Evidenţa Populaţiei, încercăm ca în maxim 30 de zile să rezolvăm problema cu crearea bazei de date comună”, a precizat directorul tehnic al RASP, Vasile Ionescu.

Anunţul privind aprobarea unor noi reglementări cu privire la ploieştenii fără contract de salubritate, făcut şi cu alte ocazii de consilierii de la PSD-ALDE, vine în condiţiile în care Rosal reclamă că are contracte pentru 152.000 de persoane dintr-un total de peste 200.000 de ploieşteni.

 

Directorul RASP Ploieşti, Raul Petrescu, a susținut că nu va mai lua parte pe viitor la şedinţele de lucru convocate de primarul Adrian Dobre. Nemulţumirea pleacă de la o şedinţă de marţi, când Adrian Dobre i-a mustrat pe reprezentanţii Regiei, a cerut demisia directorului şi directorului tehnic, iar apoi a publicat filmarea pe pagina oficială de Facebook.

O altă soluţie propusă ţine de creşterea numărului de platforme de deşeuri din Ploieşti, în prezent undeva la 250-260, ceea ce duce la situaţia ca, în anumite cartiere, aceeaşi platformă având câteva pubele să deservească peste 2.000 de oameni. RASP a anunţat că a propus 60 de amenajarea a platforme noi şi că a înaintat documentaţia către Direcţia Tehnic-Investiţii din Primărie.

“Lucrurile, uşor-uşor, vor intra în normalitate. Primii paşi s-au făcut prin constituirea acelei comisii, care a luat taurul de coarne, pentru că domnul primar până acum nu s-a dovedit eficient”, a declarat viceprimarul George Pană. “Ar trebui un control mai mare privind cantităţile de deşeuri produse, dar şi în privinţa calităţii selective. De asemenea, ar trebui şi un program pentru ridicarea deşeurilor voluminoase, să existe nişte centre de depozitare şi câte o zi de ridicare pentru fiecare cartier, să ştie ploieştenii de ele, astfel încât să nu se mai aglomereze la fel de tare platformele menajere”, a propus şi viceprimarul Cristian Ganea.

“Sunt aproape 50.000 de cetăţeni care nu au contract. Sunt luate gunoaiele şi de la ei. Practic, gunoiul acela de la colţuri de străzi este de la cei fără contract, iar cei care plătesc le plătesc şi lor. Anul trecut, s-au plătit pentru curăţenia în puncte negre între 6 şi 7 milioane, bani din bugetul local. Am găsit o formulă, pe care am început să o punem în practică, de a bate la porţile oamenilor care nu au contract şi a le aplica o taxă. Până acum, cu vorba bună se pare că nu s-a putut”, a mai comentat viceprimarul Cristian Ganea.

Articolul precedentSe inaugurează cel mai mare planetariu din România! Acesta se află în Prahova
Articolul următorPeste 20 de focare de pestă porcină, confirmate în Prahova