Cel mai mare planetariu din România se află în Prahova, la Slănic, și va fi inaugurat vineri, în cadrul unui eveniment intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”.

Evenimentul de astăzi sărbătoreşte una dintre cel mai mare realizări ale civilizaţiei umane, și anume primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018.

Planetariul se află la 208 metri adâncime sub pământ și are un diametru de 16 metri. Totodată, acesta beneficiază și de cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni).

La evenimentul de inaugurare, intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”, amfitrionul va fi cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane, iar printre invitaţii speciali se numără dr. Debra Elmegreen (viitor preşedinte Uniunea Astronomică Internaţională, intervenţia ei va fi video), dr. Magda Stavinschi (Institutul Astronomic al Academiei Române), prof. Alexandru Mironov şi prof. dr. Mircea Rusu (Universitatea din Bucureşti).
Supernova Planetarium de la Salina Slănic este un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanţare europeană, iniţiat de Telescoape.ro şi Asociaţia Astronomică Urania din Bucureşti
„Turiştii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în planetariu”, arată Dragoş Braşov, iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Astronomice Urania în cadrul unui comunicat de presă.

Articolul precedentS-a înființat Asociaţia Victimelor Abuzurilor Direcţiei Naţionale Anti-Coruptie din România !
Articolul următorSoluţiile autorităților locale pentru a scăpa Ploieștiul de gunoaie!