Roxana și Pavel, doi tineri părinți cărora furia naturii le-a luat toată averea: cei patru copilași. Ea are 22 de ani, el 26….Femeia e mută și împietrită de durere….Privește în gol, deznădăjduită parcă așteptând un miracol.

Puhoiul de oameni “de la București” care se uită la ea ca la spectacol o sperie…Pavel se plimbă buimac de colo, colo, încălțat în niște papuci de plastic, neînțelegând ce vor oamenii aia mulți de la ei.

Delia,Iacov,Rebeca, Matei!

Copiii, Delia (9 luni), Iacov (2 ani), Rebeca (4 ani) și Matei (6 ani), s-au dus….Viitura venită din senin a șters de pe fața pământului căsuța Roxanei și a lui Pavel. Le-a luat tot, mobilă, haine și ceea ce aveau mai de preț: copiii. Sunt săraci, dar familia lor nu avea nevoie de mai mult pentru a fi împlinită. “Niște țigani”, am auzit într-un colț șoptind pe unul dintre cei care îl însoțeau pe ministrul Ioan Deneș în vizita pentru recuperat de imagine de la Sângeru….Niște țigani chinuiți, deznădăjduiți, amărâți….Niște oameni cărora niciun politician venit la Sângeru nu le va mai aduce vreodată copiii înapoi. Nici ajutoarele promise, nici containerul curat adus de Prefectură, nici vorba dulce a domnilor de la București, nimic nu îi vor aduce înapoi pe Delia, pe Iacov, pe Rebeca sau pe Matei!

Doi dintre copii dormeau, iar ceilalți doi se jucau in camera, liniștiți. Când a văzut furia apelor care venea cu viteză, și-a sunat bărbatul care era la muncă, la Tohani. Pavel i-a spus să meargă la vecini pentru a cere ajutor și a vorbit cu Matei, copilul cel mare rugându-l să o ajute pe mama sa cu cei mici.

Roxana nu a mai avut când să ceară ajutor. Apa a venit cu viteză și i-a luat cu tot cu casă. Doi dintre micuți au dispărut pe nevăzute, luați de ape, fără să aibă timp să îi prindă. Ceilalți doi erau pe saltea cu ea, dar viitura i-a luat într-o clipită și pe ei.

Sunt oameni simpli și își duc durerea fără psihologi, fără sprijin de specialitate (așa cum s-ar fi întâmplat într-o țară dezvoltată…), iar astăzi au fost uimiți de atenția care li s-a acordat.

Ministrul Deneș, excercițiu de imagine!

Revoltătoare este atitudinea ministrului Apelor și Pădurilor Ioan Deneș care a mers luni la Sângeru într-o încercare stângace de recuperare a imaginii pierdute de PSD. I-a acordat atenție exagerată lui Pavel, încă de la întâlnirea cu romii de la sediul primăriei. Imaginea în care Deneș îl îmbrățișează pe Pavel pare forțată,fără nicio umbră de sinceritate. Chiar declarația revoltătoare a oficialului de la București potrivit căreia nu a putut ajunge mai devreme la Sângeru deoarece…a fost ocupat cu vizita Papei în România este o jignire la adresa celor patru copii nevinovați, omorâți de natura dezlănțuită, o natură care nu a ținut cont de culoarea politică sau de vreo reuniune oficială.

La fel de false sunt și imaginile cu ministrul Deneș îmbrățișând-o pe Roxana. “Te rog să ai grijă de ea”, i-a spus demnitarul lui Pavel, de parcă ar fi vorbit cu un prieten vechi.

Nici faptul că Ioan Deneș l-a ținut de mână pe Pavel în timp ce acorda interviuri televiziunilor la locul tragediei nu ne-a păcălit….

Nimic din descinderea ministrului Ioan Deneș la Sângeru nu a arătat vreun dram de compasiune față de drama unei comunități sărace, care trăiește după reguli arhaice, neacceptate de societatea modernă.

Nici măcar faptul că ministrul le-a cerut romilor să îl sune dacă luni nu încep lucrările de refacere a digului din zonă nu a avut vreo urmă de sinceritate….Putea să îi ceară acest lucru primarului de la Sângeru, pentru că facem pariu că niciodată vreunul dintre romii de acolo nu-l vor deranja pe demnitar….nici măcar cu un banal SMS….

Dincolo de revolta interioară de a asista la o vizită de…PR, încheiem cu o veste tristă…

Iacov, băiețelul de doi ani al Roxanei și al lui Pavel nu a fost găsit nici astăzi….

Căutările trupului băiețelului vor continua și marți, atunci când ministrul va sta la căldura biroului său și va verifica revista presei pentru a descoperi cât a punctat la capitolul imagine prin vizita sa anunțată în noroaiele de la Sângeru….

Iar din căsuța Roxanei, a lui Pavel, din căsuța în care până vineri după amiază se jucau Delia, Iacov, Rebeca și Matei a rămas doar fundația și….o bucățică de perete galben….atât!

 

 

 

 

Articolul precedentVIDEO| Ministrul Ioan Deneș, declarație ȘOC în prezența tatălui celor patru copii luați de viitură la Sângeru: Eram cu un program foarte încărcat, după cum știți, vizita Papei în România
Articolul următorDezastrul lăsat de viituri în Prahova, prin ochii localnicilor | VIDEO
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.